A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kutatás

Segítséget nyújtunk a gyűjtőkörünkbe tartozó különböző kutatásokhoz, dokumentumokat gyűjtünk adott témakörben szakdolgozat, pályamunka írásához. A küldetésnyilatkozattal összhangban, a rendelkezésre álló dokumentum-feltáró eszközökkel a könyvtár vállalja a meghatározott téma szakirodalmának összegyűjtését, bibliográfia készítését.

Az egyes dokumentumokról a könyvtárosok vagy adatbázisunk segítségével tájékozódhatnak helyben vagy a könyvtár honlapján. A Helytörténeti Gyűjtemény honlapján érhető el a Balatoni Archív Sajtóadatbázis, mely a Balaton mint régió korabeli sajtóanyagát a nyomtatott helyi sajtó kezdeteitől számítva (a teljesség igénye nélkül), digitalizált formában tartalmazza, széleskörű hozzáférést biztosítva a kutatóknak, érdeklődőknek.

A Siófokról, környékéről és a Balatonról megjelent, napjaink és a közelmúlt helyi eseményeit, történéseit ismertető cikkeket elektronikus katalógusunkban (OPAC) feltárjuk, ezek visszakereshetők.

Azokat a dokumentumokat, melyek a mi gyűjteményünkben nem találhatóak meg, de más könyvtáraktól kölcsönözhetők, beiratkozott olvasóink számára könyvtárközi kölcsönzéssel beszerezzük.

Könyvtárunk regisztrált NAVA pont (Nemzeti Audiovizuális Archívum). Olvasótermünkben számítógépen megtekintheti, használhatja kutatásaihoz, adatok, események pontosításához a Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006 óta digitálisan rögzített, feldolgozott és online hozzáférhetővé tett, a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású, magyar vonatkozású műsorait törvényi szabályozás keretében.

A könyvtár épületében az olvasói-kutatói igényeknek megfelelő szolgáltatást nyújtó, mikrofilmolvasóval, számítógépekkel felszerelt kutatószoba áll olvasóink rendelkezésére.

Helyismereti Gyűjteményünk a könyvtár fokozottan védett állománya, ezek a dokumentumok nem kölcsönözhetők. A gyűjtemény érvényes olvasójeggyel helyben használható.

Az egyedi dokumentumokról fénymásolatot korlátozottan készítünk. Kéziratokról, szakdolgozatokról, teljes kötetekről, a szerzői jogot követve másolatot nem készítünk. Bármely másolás esetén a mindenkori reprográfiai szabályoknak megfelelően járunk el.

Helytörténeti gyűjteményünkben szívesen látunk minden egyéni érdeklődőt, osztályokat, csoportokat.

Kutatás

Kutatást bármely természetes személy végezhet az erre vonatkozó kérelemben feltüntetett témakörben, amennyiben betartja a Kutatási szabályzatban foglaltakat, illetve olyan anyagot kíván tanulmányozni, amely nem esik valamilyen korlátozás alá. A kutatás módjáról a Kutatási szabályzat, illetve a tájékoztató könyvtárosok adnak részletes felvilágosítást.

Húsz tételt meg nem haladó bibliográfiák készítését díjmentesen vállaljuk, a nagyobb terjedelmű irodalomkutatást, témafigyelést megrendelésre, térítés ellenében végezzük.

Az irodalomkutatás díja: 1.000 Ft/megkezdett óra

Irodalomkutatást csak személyesen lehet kérni. A kutatási kérőlap kitöltése után a tájékoztató könyvtárossal egyeztetve az irodalomkutatás határideje 5 munkanap.

Az kutatáshoz minden esetben egyéni konzultáció és írásbeli megrendelés szükséges.

Kutatáshoz kapcsolódó dokumentumok
Kutatási engedély
Kutatási kérőlap
Kutatási szabályzat

Kutatási igény esetén kérjük, keressék munkatársunkat:
Csizmadia Tünde, helyismereti könyvtáros
E-mail: csizmadia.tunde@konyvtar-siofok.hu

Elérhetőség
Cím: 8600 Siófok, Fő tér 2/A.
Tel.: +36 84 506 598/4-es mellék
E-mail: info@konyvtar-siofok.hu
Facebook: facebook.com/brtk.konyvtar
Instagram: @brtkkonyvtar