A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Cukrászdából földhivatal

Ma a Földhivatal épülete áll ott, ahol a vasúti felüljáróra lépcsőkön lehet fölkapaszkodni.

Matyikó Sebestyén József helytörténész segítségével sikerült kideríteni, hogy a sarkon álló épületet 1869-ben építtette Wesely Mátyás cukrászmester, akinek egyébként Budapesten is volt üzlete. A földszinten cukrászda volt, a sétányra terpeszkedő nagy terasszal. A házat stílusosan Mignon Szállodának hívták. A felső szinten tíz bérelhető szoba volt. Később Magyar Korona Szállónak keresztelték át. Jeles személyiségek is laktak benne.

A vasúti pályatest melletti korzót gesztenyefák övezték, ez lett a nyaralóvendégek kedvelt sétahelye. A szálló melletti épületben született a később világhírnévre szert tevő operettszerző, Kálmán Imre, egy házzal arrébb pedig híres színház működött, amelynek előadásai vonzották a közönséget.

A II. világháború után, az államosítást követően az egykori szálló épületébe költöztették a Maortot, a kőolajos cég elődjét. Később a városi könyvtár került ide kalandos úton. Híres emberek látogatták rendszeresen, többek között Szabó Vladimír festőművész és Karinthy Ferenc író.

Már az átépítés után a földszinten maradt a gyermekkönyvtár, az emeleten pedig előbb az Áfész irodái kaptak helyet. Most itt található a földhivatal.

Forrás:
Múltidéző: siófoki érdekességek. BRTK Könyvtár, Siófok, saját nyomtatás, 2013.