A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Gizella vagy Átrium

Siófok központjában, a piactér környéki épületekben voltak a község üzletei. A Gizella-udvart – amelynek a helyére épült 1991-92-ben az Átrium Üzletház – 1905-ben emelték. Nevét Kis Lajos tulajdonos feleségéről kapta. Korábban nádtetős ház állt ott, földig ért az eresze, és zsidó szatócsok árusítottak benne: Singer például a meszet, Löeinger a cukrot.

A Gizella-udvarban is üzletek sorakoztak alul, ezek gyakran váltottak gazdát. Ott volt özvegy Spitzer Gyuláné női kézimunka- és kesztyűüzlete, 1914 után pedig Mező János fűszer-csemegekereskedő lett a sarki bolt tulajdonosa.

A földszinten kapott még helyet Erdős János vegyeskereskedése, Szalai Simon villanyvállalata, Molnár János lisztüzlete, Büchler Miksa szabósága és Bruckner Alajos fodrászata. Az épület emeleti részén 28 szoba volt.

Matyikó Sebestyén József kutatása szerint azelőtt a piactér szélén egy sátorban dolgozott egy időben Balázsovich Gyula fényképész, aki egy Siófok feliratú csónakdeszka mögé állította a fényképezkedni kívánkozókat. Így készült a „siófoki emlék”.

A Gizella-udvart Siófok várossá válásának évében bontották el, s a helyén autóparkolót létesítettek. 1991-92-ben emelték az Átrium Üzletházat. Ez külsőleg idézi a Gizella-udvar formáját.

Forrás:
Múltidéző: siófoki érdekességek. BRTK Könyvtár, Siófok, saját nyomtatás, 2013.

Balázsovich Gyula fényképész csónakos képe Triertsch Antal tabi lelkészről