A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hagyatékok

A BRTK Könyvtár Helytörténeti Gyűjtemény jelenlegi siófoki hagyatékai

Böjti Béla hagyatéka

Dr. Böjti Béla okleveles meteorológus, a siófoki meteorológiai obszervatórium egykori vezetője meteorológiai szakkönyvgyűjteményét adományozta a könyvtárunknak. Az ajándékozással célja volt, hogy a könyvtárnak átadva próbálja az utókornak megőrizni és közkinccsé tenni a gazdag ismeretanyagot. A nemzetközi szaktekintéllyel bíró Dr. Böjti Béla publikációi közt számos, a Balaton és a légkör kapcsolatával foglalkozó írása került gyűjteményünkbe. A gyűjtemény tartalmaz általános meteorológiai témájú, meteorológiatörténeti köteteket, a balatoni viharjelzéssel kapcsolatos szakirodalmat, idegen nyelvű szakirodalmat, szaklapokat, és személyes jellegű anyagokat.

Hencz József hagyatéka  

Hencz József szenvedélyes gyűjtő volt. Könyveket, újságokat, cikkeket, folyóiratokat, bélyegeket, képeslapokat is gyűjtött. Hagyatékából leánya, Kellerné Hencz Ildikó ajánlott fel több mindent az intézménynek. Hencz József a Siotournál dolgozott, és a helyi Hózer Imre Bélyeggyűjtő Kör elnöke volt. Az anyagok között Siófokhoz köthető és a Siotourral kapcsolatos események bélyegzéseivel ellátott levelezőlapok, borítékok, információs füzetek találhatók, emellett a hagyatékban fellelhető  „125 éves a balatoni gőzhajózás” feliratú zászló, 1948-as hajó menetrend, „40 éves a Siotour” emlékérem és számos más érdekesség. Hencz József bélyeggyűjtőként elért eredményeinek  dokumentálása (oklevelek, cikkek, fotók) szintén a gyűjtemény részét képezi.

Kenedy Ferenc hagyaték

Kenedy Ferenc (1912-1993) tanár, múzeumigazgató, Siófok Város Díszpolgára. Kitartó szorgalommal, fáradhatatlanul kutatta településünk történelmét, gyűjtötte és feldolgozta a múlt dokumentumait. Helytörténeti tevékenysége teljes intenzitással a nyugdíjazását követően indult el, amikor megbízták az egykori Beszédes József Vízgazdálkodási Múzeum vezetésével. Helytörténeti szempontból kiemelkedő fontosságú dokumentumokat hagyott a könyvtárra, különösen a fürdőkultúra és a balatoni hajózástörténet és kikötőépítés témakörében.

Péterffy Ida hagyatéka

Péterffy Ida (1906-1984) ének-zenetanár, zenei író. Nyugdíjba vonulása után Pálóczi Horváth Ádám életét kutatta. Feltárta Kazinczy Ferenccel, Csokonaival való levelezését, csillagászati megfigyeléseit, térképeit.

Sujánszky Jenő hagyatéka

Sujánszky Jenő gyermekkorát Siófokon töltötte, elemi iskolába itt járt. Már fiatalon bekapcsolódott a szerveződő titkos nemzeti ellenállásba. Az 1956-os budapesti forradalom eseményeiben való aktív részvétele miatti hosszas bujkálás után végül megmenekült. Siófoknak ajándékozta sajtóválogatásait, életrajzi vonatkozású dokumentumokat, levelezéseit, beszámolókat, dokumentumfilmeket, fényképeket és egyéb iratanyagokat.

Szmodis Lóránt hagyatéka 

Írásos- és fotóhagyaték nagyon jelentős helytörténeti vonatkozásokkal, forrásokkal.

Dr. Varga Ferenc hagyatéka

Siófok és a Balaton déli partjának egészségügyi ellátásával, egészségügy-történetével, kórháztörténettel, valamint dr. Varga Ferenc munkásságával kapcsolatos dokumentumokat tartalmaz.