A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokért iratkozzon fel hírlevelünkre!

Nagyobb gyűjteményeink

A BRTK Könyvtár Helytörténeti Gyűjtemény jelenlegi, nagyobb gyűjteményei

Régi Siófoki Könyvtár

Többségében régi kiadású, klasszikus szépirodalom. Tartalma miatt nem helytörténeti állomány, de az egykori siófoki olvasókörök, kaszinók, fürdőkönyvtár, egyletek kötetei találhatóak közte, melyek a II. világháború után kis számban fennmaradtak. Eredeti bélyegzőjével ellátott, védett állomány. A későbbiekben ezek a könyvek lettek az 1947-ben létrehozott községi könyvtár első kötetei.

Deák István hajózástörténeti gyűjteménye

Az okleveles hajóskapitány évtizedek alatt kialakított balatoni hajózási gyűjteményének jelentős részét adományozta az intézménynek.

Dr. Molnár János gyűjteménye

Az okleveles villamosmérnök, irányítástechnikai szakmérnök, a Gáz- és Olajszállító vállalat nyugalmazott osztályvezetője 2023-ban ajándékozta intézményünknek a munkájához köthető publikációit, írásait, doktori disszertációját, szabadalmainak, újításainak leírásait, válogatott levelezését. A gyűjtemény a gáz- és olajipar hazai történetéhez is forrásokat nyújt.

Dr. Molnár János a napórák szakavatott ismerőjeként számos napórát készített Siófokon is. Ezzel kapcsolatos dokumentációi, fotói, számításai, kéziratai is a gyűjteménybe kerültek.

Szívesen fotózott, kiállításokon is szerepeltek fényképei, ezek egy része a Helytörténeti Gyűjteményt gazdagítja. Jelentős része Siófokot mutatja be.

A gyűjteményből megismerhető szerteágazó munkássága.

Sárközi Mátyás gyűjteménye

Igazi ritkaságokkal növekedett az állomány, amelyben idegen nyelvű kötetek és az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos művek is találhatóak.

SIOTOUR gyűjtemény

A gyűjteményben évtizedekkel ezelőtt készült fényképek, képeslapok, kézzel rajzolt prospektustervek, prospektusok, propagandaanyagok, idegenforgalmi folyóiratok, újságcikkek, egyéb dokumentumok, tárgyi emlékek találhatóak a SIOUTOUR, a balatoni turizmus történetéből.

Siófok Város képviselőtestületi üléseinek előterjesztései, jegyzőkönyvei

1990-től nyilvánosak, könyvtárunkban megtekinthetők a képviselőtestületi ülések előterjesztései, jegyzőkönyvei. Megőrizzük Siófok Város Képviselőtestületének Közlönyeit, melyekből a mindenkori helyi rendeletek, határozatok visszakereshetők.