A könyvtár legfrissebb híreiért, programokért, újdonságokért iratkozzon fel hírlevelünkre!

A gyűjteményről

Helyismereti Gyűjteményünk a könyvtár egyik igen értékes állományrésze, hiszen településünk, lakóhelyünk múltját, de egyben jelenét is hordozza. S hogy a jövőjét mennyiben, az már a mindenkori helytörténész-könyvtárosok felelőssége. Ezért a gyűjteményszervezésnél elsőrendű követelménynek tartjuk a minél teljesebb, pontosabb tájékoztatást biztosító gazdag, feltárt és hozzáférhető gyűjtemény létrehozását, közkinccsé tételét. Célunk kettős: feltárva megőrizni a helyismereti dokumentumokat és kielégíteni a helyismereti kutatások során fellépő igényeket.

Könyvtárunk közel 11.500 darabos helyismereti, helytörténeti dokumentumállománnyal rendelkezik, mely hosszú évtizedek gyűjtőmunkája eredményeként alakult, és alakul ma is.

A teljesség igényével gyűjtjük a Siófokra, válogatva vonzáskörzetére, valamint a Balatonra és környékének településeire, kiemelten a déli partra vonatkozó legkülönfélébb dokumentumokat. Intézményünk feladata felkutatni, beszerezni minden olyan írásos, audiovizuális és tárgyi emléket, hagyatékot, amely segítségével megismertethető a város és a Balaton régió múltja. Gyűjtjük Siófok és a Balaton régiójában született vagy hosszabb-rövidebb ideje itt élő szerzők, alkotók műveit, akik munkájukkal, alkotásaikkal, közéleti, történelmi szerepvállalásaikkal tevékenyen részt vettek a települések, a régió életében és elősegítették annak fejlődését. Gyűjteményünkben minden érdeklődő megtalálhatja a Balaton-régió történelmét, természeti viszonyait, társadalomtörténetét, gazdaságát, kulturális és művészeti értékeit bemutató kiadványokat.
Az állományban főként szintézisek, értekezések, monográfiák, összefoglaló munkák, forráskiadványok, antológiák, útikalauzok, katalógusok, bibliográfiák, lexikonok, szótárak, kronológiai adattárak, statisztikai kiadványok, szépirodalmi könyvek, jogszabálygyűjtemények, szakdolgozatok, disszertációk, albumok találhatók. Teljességre törekedve kerülnek gyűjtésre Siófok és a Balaton régió területén megjelenő napilapok, folyóiratok, heti, negyed-, félévi és évi, minden tudomány, művelődési, kulturális területet átfogó magazinok. Az audiovizuális anyagok csoportját a Magyar Nemzeti Filmarchívum anyagából gyűjtött, Siófok ás a Balaton régióról szóló, helyszínként alapul szolgáló dokumentumfilmek, játékfilmek és egyéb audiovizuális anyagok, a Siófok városi Televízió anyaga, az egykori helyi televíziók várospolitikai-, a régió eseményeit ismertető műsorai, illetve egykori filmhíradók archív balatoni, siófoki, balatoni témájú filmjei, hangzó dokumentumok képezik.

A gyűjtőkörbe tartozó, eredetiben be nem szerezhető periodikákat mikrofilmen, ill. digitalizált formában szerezzük be. Továbbá prospektusok, plakátok, meghívók, szórólapok és egyéb aprónyomtatványok, képeslap- és fényképgyűjtemények, a város és a Balaton régió területét ábrázoló nyomtatott vagy sokszorosított térképek, atlaszok is részei a helytörténeti anyagunknak.

A gyűjtemény szerves részei a hagyatékok, különgyűjtemények, amelyek az elmúlt időszakban jelentősen bővültek.

Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy a Helytörténeti Gyűjtemény írásos és képi anyaga elérhető legyen az országos információs adatbázisokban, valamint publikációk formájában. Önálló várostörténeti kiadványokat, szakmunkákat szeretnénk megjelentetni nyomtatott és elektronikus formátumban, magyar és idegen nyelven (angol, német, orosz). Rendszeresen szervezünk és állítunk össze helytörténeti témájú kiállításokat mind a könyvtár, mind pedig a Kálmán Imre Emlékház épületében.